NIEUWSBERICHTEN

Een nieuwe ijscofiets: De Gazelle

Een nieuwe ijscofiets: De Gazelle

Het is heel erg moeilijk om aan mooie oude ijscofietsen te komen. Terwijl dat wel HET kenmerk van ons bedrijf is. Vandaar dat we vorig jaar besloten hebben om er dan zelf maar eens een te gaan bouwen.

De fiets

Vorig jaar oktober hebben we een oude Gazelle bakfiets gekocht. Aan de hand van het framenummer hebben we het bouwjaar kunnen vinden: 1947.

Het frame hebben we volledig gedemonteerd om alles weer soepel te laten lopen en om het frame opnieuw in de verf te zetten. Daarbij kwamen we best wat uitdagingen tegen:

  • De verticale as waar de bak op draait zat muurvast. Bovendien zaten er een paar moeren op die met geen enkele normale moersleutel te omvatten waren. We hebben een buitenmodel Engelse sleutel gekocht om hem te kunnen demonteren.
  • De rechter trapper zat ook muurvast. Die hebben we met een combinatie van veel kruipolie en warmstoken toch los gekregen.
  • De originele handrem ontbrak. Daarvoor hebben we een andere op weten te scharrelen bij Nostalgie Oirschot
  • Ook de kettingkast was niet origineel. We hebben een andere oude kettingkast gekocht die we weer zelf op maat hebben gemaakt.

En verder is de hele fiets opnieuw gelakt in de kleur mat zwart.

De bak

De bak hebben we helemaal zelf gebouwd. Als uitgangspunt hebben we de bak van De Belg genomen. Maar dan met een aantal verbeteringen:

  • een betere isolatie.
  • De kleppen  aan de bovenkant hebben we overgenomen van De Fries.
  • Bij deze fiets hebben eens geen dak er op gebouwd. Wellicht dat we er later nog een parasol op maken.
  • De koeling wordt hetzelfde als bij De Belg: met oude metalen koelplaten die we in Rotterdam gevonden hebben.
  • De bergruimte aan de voorkant hebben we een betere klep gegeven

De binnenbak heeft nogal wat hoofdbrekens gekost. Maar tenslotte hebben we hem van platen 0.5 mm blik gemaakt, die we met popnagels aan elkaar hebben bevestigd. Het ziet er mooi uit, maar de tijd zal leren of het sterk genoeg is.

IJsbordjes

Om de aanwezige smaken ijs (en eventueel de prijs) te presenteren, gebruiken we tot nu toe borden waarop we met krijtstiften schrijven. Het is moeilijk om dat mooi te doen.

Bij  de Gazelle hebben we als experiment aparte, beletterde, bordjes per smaak gemaakt, die we met haakjes aan elkaar kunnen bevestigen. Het ziet er strak uit en is helemaal modulair. Als dit goed werkt zullen we ook de andere karren op dit systeem overschakelen.

 

 

 

 

 

 

ONS ADRES

De IJsmannetjes

De Gruisdonk 1B-1C

5928RT Venlo

info@deijsmannetjes.nl

06 20 25 48 61

Waar zitten de ijsmannetjes

Aanmelden newsletter

Meld u hier aan voor onze nieuwsletter en aanbiedingen.