NIEUWSBERICHTEN

Groot onderhoud van  De Fries

Groot onderhoud van De Fries

IJskar De Fries is de kar waarmee we ooit 11 jaar geleden begonnen zijn. Het is nog steeds ons werkpaard vanwege de elektrische koeling. In al die jaren is er echter nooit echt groot onderhoud aan de kar uitgevoerd. Deze winter was het daar wel tijd voor.

 

Het losmaken van de bovenkant van het fietsframe was al een hele onderneming: de bovenkant weegt minstens 200 kilo.

 

Het plan was om het hele frame te demonteren, slechte onderdelen te vervangen en het frame helemaal opnieuw in de lak te zetten. Een aantal zaken die in ieder geval moesten gebeuren:

  • Nieuwe spatborden op de voorwielen (die ontbraken al toen we de kar kochten)
  • Vervanging van het achterwiel. De Fries heeft altijd een elektrische hulpmotor gehad, maar die gebruiken we niet meer. We wilden weer naar een origineel achterwiel met trommelrem.
  • Daardoor ook vervanging van het achterspatbord en het weer kunnen monteren van een handrem

 

De lagers van de fiets bleken gelukkig nog in goede staat. En ook met roest viel het ontzettend mee. Tegenvaller was dat een van de bouten van het rechterverenpakket dusdanig vast zat dat hij afbrak en we hem niet verwijdert kregen; waardoor het verenpakket onbruikbaar werd.

 

Om nieuwe oude onderdelen te vinden moesten we eerst uitvinden welk merk onze fiets was. Via het forum van Vereniging  De Oude Fiets wisten we al snel dat we te maken hadden met een Apollo bakfiets, vermoedelijk uit begin 70-er jaren. De fiets bleek ook een centimeter of 25 smaller gemaakt te zijn: vermoedelijk toen hij is omgebouwd tot ijscofiets.

Het  Apollowrak uit Drenthe

Met die informatie konden we op Marktplaats gaan zoeken naar onderdelen. En in Drenthe konden we het wrak kopen van een oude Apollo, waar we hopelijk voldoende onderdelen vanaf konden  halen. De verenpakketten en de voorspatborden bleken nog in goede staat en konden we gebruiken. De velg van het achterwiel bleek doorgeroest, maar de naaf met trommelrem was wel in orde. Bij PeBro in Meijel hebben ze dan voldoende om er weer een volledig wiel van te maken.

De binnenkant van de trommelrem

Bij Toon Mensinck in Oirschot tenslotte wisten we een nieuw oud achterspatbord te scoren, een handrem en een bakvastzetter.

 

Op dit moment (17 januari) zijn we bezig om alles weer opnieuw in de lak te zetten.

ONS ADRES

De IJsmannetjes

De Gruisdonk 1B-1C

5928RT Venlo

info@deijsmannetjes.nl

06 20 25 48 61

Waar zitten de ijsmannetjes

Aanmelden newsletter

Meld u hier aan voor onze nieuwsletter en aanbiedingen.