VOORBEELDEN VAN ONZE PROJECTEN

Scheprecord van 2020 eindelijk verbroken

Scheprecord van 2020 eindelijk verbroken

De IVO scholengemeenschap in Deurne bestond 25 jaar. Om dat te vieren wilde men alle 2700 leerlingen en leerkrachten van 2 bolletjes schepijs voorzien; in totaal 5400 bollen ijs (oftewel 500 liter!). En het moest gebeuren binnen een paar uur. Extra complicatie was dat IVO bestaat uit 4 scholen: het Peellandcollege, het Hub van Doorne College, het Sprongcollege en het Alfrinkcollege. Gelukkig liggen alle scholen wel naast elkaar rondom een sportveld.

De oplossing

Om deze hoeveelheid ijsjes in een paar uur weg te scheppen besloten we om 5 ijskarren in te zetten, die verspreid over de 3 locaties werden neergezet (het Sprongcollege en het Alfrinkcollege delen een binnenplaats). Daarnaast was het bij 3 ijskarren mogelijk om 2 ijscomannnen/vrouwen in te zetten, zodat een dubbele productiviteit mogelijk was. Hierdoor kregen we een schepcapaciteit van in totaal zo'n 2400 bollen ijs per uur.

Op een centrale plek stond de koelwagen van onze ijsmaker (Hoeve Willem III), waarin de ijsvoorraad was opgeslagen. Van daaruit werden de 5 ijskarren telkens van nieuw ijs voorzien. Alle lege bakken gingen naar een van de keukens van de scholen, waar een van onze medewerkers de bakken alvast schoonmaakte. Op de foto zie je 2 van onze ijskarren bij het Peelllandcollege, net voordat de eerste groepen leerlingen aan kwamen.

Omdat we zelf geen 5 ijskarren hebben, is voor deze uitdagende actie ook de hulp ingeroepen van een collega-ijscoman uit Zuid-Limburg, die ons met 2 ijskarren heeft ondersteund.

Met de scholen was afgesproken dat iedere 10 minuten, bij iedere school, een groep van 20-50 leerlingen naar de ijskarren zouden komen. Om 10 uur kwamen de eerste groepen. Daarna is bij alle karren vrijwel volcontinue doorgeschept. Waarna de eerste school ongeveer rond 12:00 klaar was, en de laatste rond 13:30.

 

Een record

Onze grootste eendaagse opdracht tot nu toe stamt uit juli 2020. Toen we voor het Blaricumcollege in Blerick zo'n 3800 bollen ijs hebben geschept; hoewel wel verspreid over een langere periode.

 

Achter de schermen

Wat de meeste mensen zich niet realiseren is hoeveel werk er gaat zitten in zo'n actie van ongeveer 3 uur ijs scheppen:

  • Weken van tevoren zijn we al bezig met het maken van een plan, het organiseren van de medewerkersen het afstemmen van de planning met de opdrachtgever.
  • Een paar dagen tevoren heeft onze hoofdijscoman Rens de scholen bezocht om ter plekke te checken wat de beste locaties waren, waar we stroom konden krijgen, waar we de aanhangers kunnen parkeren etc.
  • Op de dag zelf zijn we 's ochtends om 7:00 al met een aantal mensen begonnen met het klaarmaken van de ijskarren, het klaarzetten van ijs, bakjes, hoorntjes, schoonmaakmateriaal etcetera. En daarna het laden van de ijskarren op de aanhangers.
  • Om 9:00 uur waren we met alle 5 karren en alle medewerkers in Deurne. Daar alles lossen en alle spullen op de juiste locatie zetten.
  • Vanaf 10 uur gaat het los. Om 13:30 is de laatste kar klaar met scheppen.
  • Daarna alles weer opladen, naar Tegelen rijden, daar alles weer afladen.
  • In Tegelen zijn we met de hele ploeg nog dik 2 uur bezig met alles op te ruimen en schoon te maken.
  • Intussen is Rens naar de Chinees geweest en kunnen we rond 17:00 met zijn allen aan tafel. Moe, maar voldaan.

ONS ADRES

De IJsmannetjes

De Gruisdonk 1B-1C

5928RT Venlo

info@deijsmannetjes.nl

06 20 25 48 61